Jumaat, 26 Ogos 2011

Jatuh Cinta Lagi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan sekalian....


jatuh cinta lagi????jatuh cinta kat syapa?? sejak bila? d mna? 
huh...saspen ja tajuk ne kan???


sebenarnya.....aku memang jatuh cinta ne...jatuh yang terjatuh amat sangat laaa..............
tapi....lek aaaa...
aku bukan jatuh cinta kat orang....
tapi......
aku jatuh cinta sangat ne dengan kaler MERAH...huh!
hot gtu [bagi aku la] ....
sampai macam2 angan2 aku...............


sekarang kan...sehabis boleh.......aku maw kumpul koleksi barang-barang kaler merah...




setakat ne..
aku ada laa beberapa barang kaler merah...
* my phone..
* beg sekolah...
* kasut..
* baju....
* pen....
* pensil....
* hanger..
* lapis tilam + bantal..
* kaca mata.........
* tudung....
* beg tangan...
* handkerchief...
* bantal garfield dr kcik yg hlg sda pn ec2 d dalam..
* berus gg...
* topi...


macam2 lagi laa...penat plak maw senarai semua......

lepas ituuu.....
hehehe...aku malu laaa maw share benda ne.....sebab ne cita sal masa depan..miahahahahahha...

1. aku b'angan2 hendak memiliki mini cooper S  warna merah.....feveret beb! biarpun dya x lawa...tp dya cute banget...insyaAllah kalau ada rezeki aku maw laaa dapatkan 1....dah lama aku idam2kan taw..





2. kalau boleh....aku maw lappy kaler merah...huuuuuu.....geramnya.....biarpun skrg dh ada lappy..tapi ne papa punya.....bukan laa jenis macam tuu...tapi hampir2 laaa...
3. lepas tuu lagi..hehehe..awal pulak..kalaw boleh aku maw laaa.....b'sanding kan..hehehe...ada laa jg pkai baju kaler merah...
n kalaw boleh tema p'khwinan tuu merah laaa...merah + putih cam tuu laa...biarpun selalu sangat orang guna tapi aku maw juga kaler tu...x da  laaa sexy mcm ne..kna laaa tutup aurat...


4. aku maw juga hantaran kaler merah..hehehe...jatuh hati betul laa................



p/s : i hope..i'm not just buildiing castle in the air....hahaha..betul ka tu ayat aku....ada lg sbnrnya..tp...nty laa


Jumaat, 19 Ogos 2011

oUr cLass~

assalamualaikum n salam sejahtera readers~

pernah x korang nampak kan...kat kelas 2 ada sikit orang ja?
emmm...penah laa kan? tapi ne bukan kelas tuisyen laa.....ne kelas laa...kat bilik darjah.... ada 7 orang ja...serius ne.... ne laaa bilangan kelas kami.... sikit kan?


dalam kelas kami ne.....
sorang ja putera...
yang lain semua puteri....
kesian jugak laa bila pikir..tapi dya pun ok gak...biarpun kadang2 dya bengang....
tapi...
biarpun dya sorang ja lelaki.... tapi dya ne kadang2 baik..kadang2 jahat..klaw dya baik...wuuuu...dya protect kami dari kelas lain... tapi kalaw dya jahat...dya buli kami.....


bila dya sorang ja lelaki kat kelas tu..
ibarat dya ne berpoligami gitu laa..
sorang suami ada 6 isteri..hahaha...
orang selalu cakap macam tu...
tapi gurau2 ja ea....
thats all..
yang lain...tengok gambar ja laa k :)


minah bertiga ne macam biasa laa...syapa lagi kalau bukan fira, yana n tiyah.......



yang ne pulak....ijah, joy ,fira, tiyah n yana..yang kat belakang tu pulak the only guy in our class...MR. Shamrin..eh..kurang sorang laaa...grace..pandai2 laa korang cari d bawah ea..hehe



ne pulak gambar kami bertujuh bersama guru kelas kami cikgu suhaila.....


sama juga.....


errrr........gaya bebas :)



tadaaaa~



heheheheeh..depan sangat muka aku :p


Weeeeeeeee~


kami bertiga bersama si Cikgu :)



sama juga~ :D



mereka bertiga pulak bersama Cikgu :)



ehhh??? yang ne pulak aku dengan tiyah..tetiba pulak termasuk....hehehe



p/s : gambar2 ne kami ambik b4 cgu Su last kat sekolah kami utk tahun ne cz dya p kL bsma kluarganya utk bljr bhasa jepun bsma suaminya...so cian kami x da guru kelas...wuwuwuwuwu

bersEdiakah aku?

assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca sekalian.....
hari ne aku maw cakap pasal kesedaran...


Berdasarkan COUNTDOWN SPM iaitu SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2011 ada 87 hari lagi...
fuuuhhhh...aku dah bersedia ka belum?






berdasarkan result aku?
errrr..aku x taw aa....aku rasa aku belum bersedia laaa :(
macam mana ne?
aku masih lalai dengan muka buka..masih layan blogger............
ok....










setakat ne kalaw aku bandingkan keputusan aku dari mid-term dengan excel ne.........
ada naik ada turun laa...
n....aku belum mencapai tahap A+ lg...mcam mana ne?
tambah2 lagi subjek addmath dengan sejarah....
wuuuuuuuuuuuu...
seram...aku x taw camana maw kasi up...ekseli aku taw....dengan belajar la...
aku kurang usaha laaa kan..
tu laa pasal markah aku x berapa cantek...


macam mana aku maw wujudkan keinsafan dalam hati aku ne....
biarpun math dengan bi aku up...tp x laa up sangat..yg up mdadak ne math laa..alhamdulillah...
kalaw boleh aku maw kasi up lagi....


so dalam pada ituu..
aku ada beberapa cadangan laa...
memandangkan sekolah kami tu x banyak exam..aku ingat aku maw test diri aku sendiri laa...
supaya dengan tuu..
perlahan-lahan insyaAllah result aku boleh meningkat.....yang penting usaha..pas 2 doa..pas 2 tawakal kan...


yang lain kita berserah laa kat Allah kan?
berapa banyak usaha kita...banyak tuu la jugak yang kita akan dapat orang kata...


n..orang kata gak...
camana result kita tyme exam kat sekolah...
cam tu la jugak result kita tyme SPM nanti..
haaaa..bab ne aku dah mula risau....
aku x maw laa macam tu..aku harap keputusan aku meningkat laa lepas ne...


apa2 pun..kita sama-samala berdoa supaya dapat result yang baik kan?


insyaAllah.............


man jadda wa jadda wa man zaro'a hasoda

Jumaat, 12 Ogos 2011

perancangan masa depan :)

assalamualaikum dan selamat sejahtera kawan2...

okeh...

anda pernah terfikir x apa maw buat lepas spm?

mesti pernah kan?

rancangan utama mestilah maw sambung belajar kan...






ok~ :)

aku ada beberapa perancangan selepas SPM :



1. seperti yg aku nyatakan td...aku maw sambung belajar..



2. sementara tunggu keputusan spm n panggilan smbg belajar tuu..aku maw kerja dulu cari duit sikit2...so aku x laa b'harap kat mama papa aku ja kan?


3. okeh...aku maw...hehhe.....aku bukannya x pandai masak..cuma x terer..hehehehe....so..aku ingat lepas spm ne...aku maw belajar masak makanan yang sedap2...hehe....n makanan yang best2 laaa..sbb aku suka buat resepi baru..tapi sejak berpindah ke Likas ne rumah 2 tgkat..malas pulak turun naik p dapur..hehehe...



4. aku maw......belajarr main gitar...entah kenapa....aku penah jugak belajar main gitar sebelum ne...sakit siot tangan aku....n aku penah jugak belajar main gambus (adk bradik gtar)...tapi pas tu...aku abaikan..terus lupa...gambus tuh jadik perhiasan ja kat bilik aku....



5. ntahlaa..nanti aku pikir lagi k...






:)

Khamis, 11 Ogos 2011

perpisahan~

perpisahan..
pasti akan berlaku..
walaupun dalam keadaan yang berbeza...
sama ada kita meninggalkan...
atau kita ditinggalkan..

perpisahan..
sentiasa akan berlaku...
walau di mana kita berada..
sama ada jauh atau dekat..
sementara atau selamanya..

perpisahan..
tidak dipinta..
tetapi inilah realiti.....
semua pasti merasa...
terimalah kehadirannya...
walaupun sangat sukar...






p/s : aku maw letak ne kat majalah sekolah....aku wat puisi ne...smpna ntahlaa...aku tiba2 mncul ide maw wat puisi ne...salah 1 sbbnya mgkin esok...cgu Suhaila mrgkap guru addmath n plg special sekali dya adlh guru kelas kami thn ne....dya akan bpndah p kL pasal ikut krsus bhsa Jepun dgn hsband dya...mmg 2 cta2 dya...tp sodeh laa....x byk kngn dgn dya :(

Selasa, 9 Ogos 2011

CINTA

CINTA :
(sebelum kahwin)
C = cubit kiri, kanan terasa.
I = impian indah ibarat syurga.
N = nikah impian utama.
T = taat setia membawa bahagia.
A = awal dan akhir bersama-sama.


(selepas kahwin)
C = cuka yang dituang pada luka.
I = iblis yang merosak minda.
N = nafsu semata-mata.
T = tuba yang dibalas semula.
A = api dalam neraka.


p/s : aku copy dr page ntah apa 2 kat FB..aku setuju sangat2 laaa :)

Ahad, 7 Ogos 2011

Cemburu?

assalamualaikum....
hari ne.....
aku banyak touching laaaa....
aku x tahu laaa....
tambah lagi dengan perasaan yang bergelodak dalam hati ne....
wuwuwuwuwuwuw....
sedeyh pulak aku.....
tapi memang aku sedeyh pun...

macam ne bha ceritera dya...
aku jelez.....
2x punya jeles ne.......
ok...untuk apa aku jeles sebenarnya?
kalau betul teda apa2 kenapa perlu jeles?
wuwuwuuuuuuuuwwwwuuuuu..
aku masih sedeyh juga ne....
tambah lagi dengan sakit hati yang melanda di jiwa ini....
aduhai hatiku...
mengapa begini?
buat perangai pulak....



Sabtu, 6 Ogos 2011

sahabat-sahabatku :)

assalamualaikum dan selamat sejahtera kawan2....


apa 2 sahabat?rakan?kawan?teman?
mesti masing-masing ada sahabat kan?


apakah ciri-ciri seorang sahabat yang baik? Nasihat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah SAW) kepada anaknya...


"Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut :


1. Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalamkekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan..
2. Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa abaik atau bantuanmu, dia suka dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).
3.Pilih seorang sahabat yanag apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.
4. Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukarandan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.
5. Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.




aku sendiri pun belum tentu boleh menjadi sahabat yang macam 2...
aku ne bukan baik sangat pun....
tapi aku sentiasa ingin menjadi yang baik.... :)
biarpun aku ne jahat dengan kawan aku kadang2...
tapi aku sayang mereka taw...


ne laa kawan-kawan ku yang ku sayangi :)


Nurul Fatiyah Binti Jefri ~ Kami dah lama kenal since darjah 5 lg kat S.K. Mutiara...tapi time 2 kami masih belum kenal sangat laa...kami mula rapat sejak form 1 kat S.M.K. Perempuan Likas...... :)

Nurul Syafira Binti Nuri ~ kami pulak dah lama jugak kenal tapi since form 1 laa kat S.M.K. Perempuan Likas...tapi time tu kami x brpa rapat sangat biarpun sekelas...n kami pernah gaduh lagi kan kawan ^_^ ? hehehe..tapi lepas tu kami b'kawan sampai sekarang..selalu gak kami perang mulut sama2..hehehe

Masliani Musli ~ haaaa..ne pun kawan aku jugak...tapi kami x laa rapat sangat..tapi kami rapat laa jugak...aku suka kawan dengan dia ne sebab dya ne cakap main lepas ja....x insurans laa mulut dya ne...tapi ok la....sekurang2nya dya berterus-terang....heheheh...kami kenal since form 4 kat S.M. Teknik Likas..

With tiyah :)

with fira :)

With Mas :)

bukan ne ja kawan2 yg aku sayang taw....ramai lagi...semua yang jadi kawan aku pun aku sayang :)

n..aku ada gak sorang lagi kawan baik....since sekolah rendah S.K. Mutiara......sampai laa sekarang..masa darjah 5 dya pindah p Labuan...sampai laa sekarang dia tinggal kat sana....tapi bila dya turun KK selalu gak laa kami jalan sama-sama....n sekarang dya bersekolah kat S.M. Teknik Labuan....


sampai di sini sahaja laa yang aku maw kongsi...tentang sahabat-sahabatku :)

p/s : sebenarnya aku maw tulis lain..tapi lain pulak jadinya...hehehe..x pa laa.. :)



Jumaat, 5 Ogos 2011

jika.....

assalamualaikum dan salam sejahtera rakan2..
pernah dgr x ayt ne?



jika hendak menjadi seperti bunga.....
jadilah bunga yg kembang dengan mekar..
agar ia kelihatan cantik bila dipandang....



jika hendak menjadi seperti batu.....
jadilah batu permata...
agar disukai oleh semua orang...



jika hendak menjadi seperti burung...
jadilah burung yang pantas..
agar dapat terbang seiring dengan burung-burung yang lain..



jika hendak menjadi seorang pelajar.....
jadilah seorang pelajar yang cemerlang...
agar disayangi oleh orang tua dan guru-guru......



jika hendak menjadi seorang insan..
jadilah seorang insan yang berguna..
agar dapat berbakti kepada negara pada suatu hari nanti....




p/s : ayt ne aku dgr dr uztzah msa lpas bcaan yasin kat sklah kemarin :)

Rabu, 3 Ogos 2011

Orang Gagah Mampu Mengawal Marah

Apakah perasaan anda apabila dimarahi? sekiranya dimarahi oleh rakan, apakah tindakan anda?
apa pula yang tersemat di lubuk hati sekiranya dimarahi seseorang yg tdk mmpu dlawan sprti majikan, suami, ibu bpa atau org yg lbih tua drpd kta?n sdah pasti ada sesuatu sdg b'gelora jauh dlm hati kan? ketika anda pula mrah, adik-adik atau orang terdekat dan sebagainya menjadi mangsa, apa sebenarnya tersemat d lubuk hati ktka tu?

Imam al-Bukhari m'rwayatkan bhwa Abu Hurairah mcritakan ksah seorg llaki yg mmnta nshat drpd Rasulullah s.a.w., Baginda mjwb: "Jangan mrah." Lelaki tersebut mengulangi soalannya. Rasulullah s.a.w. menjawab "Jangan marah." Soalan itu diulang lagi beberapa kali, namun baginda tetap mengulangi jawapan yg sama.

Dalam riwayat Imam al-Tirmizi, lelaki itu berkata: "Ya Rasulullah, berilah nasihat kepadaku dan jangan pula terlalu banyak, moga aku senang memahaminya.'' Lantas baginda s.a.w. menjawab "Jangan Marah."

Menurut Sheikh Sa'id Hawa dalam kitab al-Mustakhlas fi Tazkiyyah al-Anfus, tiada manusia boleh terlepas daripada marah. Rasulullah s.a.w. sendiri juga pernah marah, bahkan Allah juga turut murka dalam situasi tertentu. Oleh sebab itu, kita esti memahami bahawa ada marah yang dizinkan oleh Islam dan ada juga marah yang dilarang.

marah semata-mata kerana nafsu yang mendorong kepada tindakan2 yang dilarang oleh syarak seperti memaki hamun, mencedarakan, menyakiti, khianat dan seagainya adalah marah yang dicela oleh agama.. Ia sudah pasti membawa kesan buruk yang berpanjangan. Adapun perasaan marah yang timbul apabila elihat gama diperlekeh, aqidah dipermainkan, syariat diejek serta ajaran2 Rasulullah s.a.w. dihina, maka marah itu tanda kekuatan iman dan sangat dipuji dalam agama.

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda salam sepotong hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim yang bermaksud : 'Tidaklah seorang itu dikira kuat dan gagah apabila ia menang bergusti,tetapi seseorang dianggap bnar2 kuat dan ggah apabila ia mampu mengawal dirinya ketika marah." Jadi, kita perlulah berusaha untuk menadi kuat dengan melawan dan mengawal perasaan marah apabila ia menjelma.

Sheikh Ibn Uthaimin menyebut dalam Syarh Riyad al-Salihin dengam membuat kesimpulan daripada beberapa buah hadis yang berkaitan dengan marah di mana beliau menyatakan bahawa apabila seseorang itu marah, maka ia hendaklah menyebut : 
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

dan kemudiannya segera berwuduk. sekiranya sedang berdiri, maka hendaklah dia duduk dan sekiranya sedang duduk,dia hendaklah berbaring. sekiranya dibimbangi masih tidak dapat mengawalnya,maka dia perlu beredar dari tempat atau orang yang dimarahinya itu. 

Dalam kitab Fath al-Bari pula al-Hafiz Ibn Hajar menukilkan pandangan Imam al-Tufi yang menyatakan bahawa cara yg paling berkesan untuk mengawal perasaan marah hendaklah dengan menghadirkan tauhid yang hakiki dalam hati bahawa setiap perkara yang berlaku itu adalah ketentuan Allah s.w.t. dan setiap orang yang melakukan sesuatu adalah pelaksana terhadap ketentuan tersebut....


sumber :  Majalah SOLUSI  isu 28
karya : Uztaz Syed Norhisyam

p/s : aku suka baca ne..sebab aku ne pun pemarah gak kadang2..so aku copy laa..sja untuk peringatan kepada diri sendiri....hehehehe :p