Isnin, 20 Mei 2013

What's new about me

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...
dah berkurun Yana x update blog...setahun jugak laaa...
bukan setakat x update.. x buka pun blog ni
semenjak masuk matrik x buka langsung pun..
tapi hari ni disebabkan ada sorang kawan ni tanya pasal blog...
Yana pun berbesar hati tolong dia...
sambil-sambil tu tengok-tengok blog yang dah berhabuk sebab x kena lawat oleh tuan punya blog ni selama berkurun lamanya..

actually dah lama mau update blog ni..tapi selalu konon la update.. last-last jadi draft jugak coretan yang merapu-merapu tu.. hehe.. tapi hari ne jadi jugak la meng'update' blog ni... so x la berhabuk sangat kan.. ok merepek lagi..

soooOo... what's new about me?
emm...  baru-baru ne Yana dapat temuduga kat Universiti Malaya..
temuduga tu esok..tapi entahlaa.. rugi kan Yana x p temuduga tu? bukanla apa.. cuma takut bila dah dapat course tu x dapat kat U lain.. so I hope I dont make the wrong decision...ceh speaking la sangat...



ok thats all.. tQ :)

Ahad, 13 Mei 2012

Contest Saya Nak Header By Cik Fie !


Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan sekalian..
join contest lagi :)


so..sesiapa yg berminat untuk join...boleh klik kat banner tu atau KLIK SINI
untuk mendpatkan maklumat lanjut ok :)

Jumaat, 11 Mei 2012

TOPUP GIVEAWAY BY NOOR FATIN


Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan sekalian...
Yana join GA lagi...
heheh..bukan selalu kan? :p
ok2..siapa2 yg mau join tu...boleh KLIK kat banner bawah ne utk maklumat lebih lanjut ok? :)


giveaway ne akan dijalankan selama sebulan. 7/5/2012-7/6/2012. :)

'AWESOME Give Away by Raqibah Najwa'

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan sekalian..
hari ne...jalan2 kat blog orang...ada laa ternmpak GA ne..
cam best ja...so Yana pun join laaa..
sempat lagi contest-montest dalam ke'busy'an mau masuk matrix ne kn...
heheheh..ok2...kepada siapa2 yg b'minat jugak untuk join contest ne....
boleh lah klik gambar flat shoes kat bawah ne untuk mendapatkan maklumat yg lebih lanjut okeh? :)



p/s :: GA ne akan tamat pada 25/05/2012...

Indahnya Islam :)


Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis tersebut. Lalu Baginda bertanya, “Adakah kamu menyembahyangkan mayat?” Jawab mereka,“Tidak”.

Sabda Baginda, “Seeloknya kamu sekalian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat kaum orang lelaki.”

2. Wanita yang memerah susu binatang dengan ‘Bismillah’ akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

3. Wanita yang menguli tepung gandum dengan ‘Bismillah’, Allah akan berkatkan rezekinya.

4. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah ( Kaabah).

5. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi.”

6. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utas benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.”

7. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat.”

8. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatit baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.”

9. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya.”

10. Sabda Nabi s.a.w. : “Ya Fatimah setiap wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum kepadanya dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Shiratul Mustaqim.”

11. Jika suami mengajarkan atau menerangkan kepada isterinya satu masalah agama atau dunia dia akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

12. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggu kedatangan suaminya dengan menunggang kuda yang diperbuat daripada permata yakut.

13. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.

14. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).

15. “Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggembirakan kamu, jika engkau memerintahnya ia mentaati perintah tersebut dan jika engkau bermusafir dia menjaga harta engkau dan dirinya.”
Maksud hadis: Dunia yang paling aku sukai ialah wanita solehah.


p/s : Ya Allah...Adakah kami terdiri daripada wanita seperti ini?

# COPY

Selasa, 8 Mei 2012

UIAM or MATRIKULASI


Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan sekalian....
musim UPU dah tiba bagi lepasan SPM 2011 kan?
waaahh...semua pun sibuk sal UPU...
bagi yg dapat tu..Alhamdulillah...
bagi yang x dapat tu..La tahzan..Allah tahu mana tempat yang terbaik untuk hambaNya :)


so....aku pulak.....Alhamdulillah....rezeki aku..
ada gak la dapat beberapa tawaran...
1. Foundation in Manegement [UNIVERSITI SELANGOR]
2. Diploma in Maritime Transportation Management [ NETHERLANDS MARITIME INSTITUTE OF TECHNOLOGY]
3. Perakaunan [MATRIKULASI LABUAN]
4. Asasi Seni Bina dan Reka Bentuk Alam Sekitar [UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA]
5.ada laa beberapa kolej.....


ada yang cakap...bestnya ko dapat banyak tawaran...
alhamdulillah tu rezeki masing-masing...
dapat tawarn susah..x dapat tawaran pun susah...
ingat dapat tawaran banyak sangat ne best ka?
pening tau mau decide mana yg the best...
mestilah kita mau pilih yg terbaik kan?
so.... dah tanya pendapat beberapa orang termasuk la cikgu...
Alhamdulillah...aku dah dah dapat buat pilihan dengan memilih Matrikulasi Labuan...
n 21 Mei ne dah start mendaftar..get ready Yana :)
semoga aku dapat buat yang terbaik kat sana nanti...
kat mana kita dapat..bersyukurlah :)

so kawan-kawan....doakan Yana jadi pelajar cemerlang n dipermudahkan segala urusan k?
Amin~

Contohilah Imam Al-Ghazali..gigihnya dia menuntut ilmu..Ilmu perlu dicari, tidak kisahlah di mana kita study :)

Selasa, 17 April 2012

FreeShawls GIVEAWAY by missmyd



Assalamualaikum dan selamat sejahtera....
hari ne Yana tetiba rajin buat kerja part-time yang dh long time ago x buat iaitu blogwalking...
sambil jalan-jalan tu..tetiba nampak blog sorang sahabat yang join GIVEAWAY ne...
so....apa lagi....join laaa kan..hehehe...
ok2..siapa-siapa yang rasa-rsa hendak join...boleh lah click banner ne eh :)



Rakan-rakan yang menjadi mangsa untuk diTAG ialah :

Cik Nazria
Cik Anis
CikAiean

ok done...itu sahaja :)

Selasa, 10 April 2012

berharga ka stem tu?



Assalamualaikum dan selamat sejahtera blogger-blogger sekalian....
Yana ne malas-malas dah update blog kan? MALAS sangat mood RAJIN tu datang..tp mood MALAS tu RAJIN pulak datang.. hah..dah mula la intro yang  merepek merapu kerepek kerapu tuu.. paham x paham hentam saja laaa..hehe

hari ne.. Yana rajin update blog...sebab.... hari ne Yana mengulang kembali hobi yang telah lama ditinggalkan...
errr? mengulang kembali? errmm..dalam kata lain buat balik laa hobi tuu...
hobi time sekolah rendah dulu..waktu sekolah menengah malas pulak buat hobi tuu.. haaaa..sekarang dah habis sekolah baru terfikir hendak buat balik hobi tuu.. cam best jerrrr...

hahhhh...ne diaaaqqq hobi yang lama dah x buat ne....
tetiba datang rajin hendak buat balik hobi ne..hehehe..




haaaa..cukup laa 1 gambar ja dulu..malas aaa ambik banyak-banyak gambar..
Yana dah ada 2 buku stem.tapi yang 1 entah ke mana..hehhe
kenapa Yana suka kumpul stem? berharga ka stem tu?
jawapannya..entahlaa..dah hobi...x berharga kot...tapi suka kan..hehe
ok..dats all for today...
good night :D

Selasa, 31 Januari 2012

KAHWIN CARA MELAYU ATAU KAHWIN CARA ISLAM?






Apa yang ingin dikongsikan adalah sebuah artikel yang menarik tentang perkahwinan muda mudi. 

Ini adalah kisah seorang gadis yang berfikir di luar konteks minda masyarakat Melayu sekarang. SYABAS buat gadis tersebut dan suaminya!!!

Ia menceritakan bagaimana seorang pelajar perempuan tahun akhir di sebuah universiti yang hampir membunuh diri kerana tertekan setelah ditinggalkan kekasihnya. 

Kemudian beliau mengubah kehidupannya serta-merta menjadikan beliau gadis yang paling bahagia di bumi Allah ini dengan perkahwinan di usia awal.

Mungkin berguna sebagai motivasi diri di kala sunyi dan dibuat sebagai IBRAH bersama.

BACALAH!

**********************************************
Saya berusia 21 tahun, dan sudah berkahwin. Masih muda bukan? Suami saya berusia 23 tahun. Juga masih muda. Kami berdua masih belajar. 

Jadi, mengapa berkahwin? 

Kalau ikut kata mak ayah, “Nak bagi bini makan apa? Pasir?” 

Perjalanan cinta saya tidak mudah. Sebelum berkahwin, saya pernah teruk dikecewakan bekas kekasih. Dia minta masa 3 tahun dari tarikh kami ‘declare’, untuk bersedia untuk berkahwin. 

Hampir 3 tahun, saya ditinggalkan untuk perempuan lain. 

Kecewa…? Sudah tentu. Jujur, saya hampir bunuh diri. 

Saya mengalami tekanan hidup sehingga tidak berhubung dengan dunia luar.

Tapi selepas itu baru saya sedar kehadiran suami saya yang sudah 4 tahun menunggu peluang. 

Pada mulanya, saya ingat sekadar ‘cinta rebound’, tetapi selepas 2 bulan berkenalan dan bercintan, suami saya melamar untuk berkahwin. 

Pada mulanya, saya ingat satu gurauan.

Akhirnya si dia berani menghubungi ayah saya dan minta izin untuk berkahwin kerana takut kehilangan saya lagi. 

Ayah saya pun dahulu berkahwin ketika belajar; ketika beliau tahun 1 peringkat ijazah.

Suami saya pelajar perubatan tahun 3, dan saya cuma tinggal 2 bulan untuk mengakhiri pengajian.

Ayah saya bersetuju memandangkan saya sudah kecewa, takut juga pisang berbuah dua kali. 

Akhirnya, kami berkahwin. Dengan mahar RM 200, sebentuk cincin emas, tiada hantaran, tiada majlis, kami bernikah.

Simple bukan? Kenapa perlu pening?

Kalau anda lelaki, anda mesti ingin berikan segala yang terbaik untuk bakal isteri anda.

Dan, kalau anda perempuan seperti saya, semestinya inginkan hantaran yang tinggi (lulusan ijazah sekarang, hantaran RM10K ke atas). Perlu tidak?

Maaf perempuan, kalau terasa. Saya bukan jual diri, saya tidak perlukan hantaran RM10-20K. 

Saya tidak letak harga untuk nilai diri sendiri dan harga cinta saya. Ini masalah kalau kita kahwin cara Melayu; bukan cara Islam.

Saya perempuan lulusan ijazah, saya ada tulang 4 kerat, dan saya boleh berusaha, kenapa perlu mengharap dengan lelaki? 

Suami bukan untuk dibebani, tapi untuk disenangi. Isteri bukan untuk dibeli, tapi untuk dikasihi.

Kos kahwin sekarang paling rendah pun RM20K serba serbi. 

Hantaran, majlis, belum baju, pelamin. 

Tapi cuba fikir, perlu tidak? 

Baju raya kan masih ada, cantik lagi. Kasut raya pun masih baru.

Kenapa perlu buat majlis di hotel, dewan orang ramai kan ada? 

Kalau rasa sangat mahal untuk katering, boleh upah orang masak, tinggal sediakan bahan dan peralatan. 

Bersanding tak perlu, buat penat badan duduk macam tunggul depan orang. 

Bagaimana pula hukumnya mempamerkan diri (bab aurat dan sebagainya) di hadapan khalayak ramai tatkala bersanding? 

Fikir2kan lah sendiri...

“Seganlah. Nanti orang kata apa.”

“Isk, buat malu belajar tinggi-tinggi, tak dapat hantaran.”

Hai, ni mentaliti Barat. Bagi yang beragama Islam, ingat rukun nikah.

Tanggungjawab selepas kahwin yang penting. Lebih baik duit sewa pelamin jadi duit persiapan untuk anak pertama. 

Prioritikan penggunaan duit anda. Kos bersalin bukan murah. 

Kalau di hospital kerajaan, paling kurang perlu ada RM400-500. 

Tapi di hospital swasta, minimum RM2000. Kos ada anak sangat tinggi sekarang.

Pernah cuba lihat harga setin susu bayi di pasar? 

Harga lampin pakai buang? 

Dan sekarang, anda masih terfikir pelamin itu penting? 

Ini tak kira duit nak beli kenderaan, beli rumah. 

Pening!! 

Jadi jangan bebankan diri anda dengan majlis perkahwinan yang membazir dan tidak perlu.

Saya bahagia sekarang. Boleh keluar dengan suami tanpa rasa takut dan malu, disentuh lelaki bukan mahram. 

Dan suami saya tidak perlu takut saya diambil lelaki lain seperti dahulu. 

Apa semua yang pasangan bercinta lakukan, kini kami lakukan dengan halal. Dan kami boleh lakukan lebih dari itu, dengan halal. 

Tidak perlu risau. Kami aman dan bahagia. Saya dan suami masih bercinta. Masih belajar mengenal sesama sendiri. 

Dan percayalah, tak guna bercinta lama-lama.

Seganlah keluar dengan pasangan yang tidak halal untuk anda. 

Saya dan suami, masih seperti pasangan yang baru bercinta. 

Saya mampu tanggung hidup sendiri, kerja dan cari duit sendiri. 

Buat apa menyusahkan suami? 

Dan suami berusaha belajar bersungguh-sungguh (bagi pelajar perubatan, anda faham maksud saya), untuk mendapat keputusan yang cemerlang. 

Saya tahu ego lelaki tercabar, tetapi saya jujur cintakan suami saya. Saya tak ingin jadi beban, cukup asal dia berasa senang dengan saya.

Tidak perlu nafkah yang besar, semampu yang ada saya terima.

Bakal-bakal isteri sekalian, bersyukurlah dengan suami anda. 

Dan bakal-bakal suami sekalian, hargai isteri kamu. Terima kekurangan dan kelemahan pasangan anda. 

Persamaan membina keserasian, perbezaan itu melengkapkan.

Rezeki Tuhan ada di mana-mana. Jangan putus asa. 

Berkahwinlah! 

Semoga anda semua merasa tenang dan bahagia.

“Dan antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya bahawa Dia menciptkan untuk kamu (wahai kaum lelaki) isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu BERSENANG HATI dan hidup MESRA dengannya, dan dijadikan di antara kamu (suami isteri) perasaan KASIH SAYANG dan BELAS KASIHAN.” (Surah Ar-Rum, 21)

***************************************************************************

Betul tak apa yang dia kata tu? 

Perkahwinan hanya sekali sahaja sedangkan kehidupan selepas perkahwinan itu sehingga akhir hayat. 

Cuba fikir mana lagi penting?